Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Vermont Sourdough

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczny chlebek pszenno-żytni na zakwasie

Vermont Sourdough Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Vermont Sourdough

 

 

Sposób przygotowania:

Vermont Sourdough
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać 150 g mąki z 190g wody i 3 łyżkami zakwasu (dokarmionego ok. 10-12h wcześniej). Przykryć i odstawić. Rano dnia następnego zaczyn wymieszać z resztą składników (oprócz soli). Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę. Następnie dosypać sól, ponownie zagnieść i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie lekko zagnieść, przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny (ja odstawiłam na 3). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni przez 40 minut. Chleb postawić na kratce i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy można kroić.
Vermont Sourdough
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn wymieszać 150 g mąki z 190g wody i 3 łyżkami zakwasu Przykryć i odstawić
Vermont Sourdough
Rano dnia następnego zaczyn wymieszać z resztą składników Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę
Vermont Sourdough
Następnie dosypać sól ponownie zagnieść i odstawić na 2 godziny
Vermont Sourdough
Po tym czasie lekko zagnieść przełożyć do formy Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni przez 40 minut