Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka marynowane w sosie sojowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Udka z kurczaka marynowane w sosie sojowym z dodatkiem czosnku i soku z cytryny, pieczone w rękawie to pomysł na smaczne mięso.

Udka marynowane w sosie sojowym

Składniki:

Udka marynowane w sosie sojowym

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 0,4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,4 łyżeczki soli
  • 0,4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Udka marynowane w sosie sojowym

ETAP 1:

Udka marynowane w sosie sojowym
Wszystkie składniki marynaty razem wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać oliwę, paprykę, pieprz czarny, sos sojowy, sól i pieprz cayenne, wymieszać.

ETAP 2:

Udka marynowane w sosie sojowym
Umyte mięso zanurzyć w przygotowanej marynacie.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin.

ETAP 3:

Udka marynowane w sosie sojowym
Tak przygotowane mięso włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.

Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w kilku miejscach folię nakłuć wykałaczką.

ETAP 4:

Udka marynowane w sosie sojowym
Mięso upieczone w rękawie jest miękkie i soczyste.

Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso nabrało rumianego koloru.


Tagi:

kurczak mięso