Sposób przygotowania:
W-Z-tka z alkoholem
Kostkę masła utrzeć z cukrem, dodać jaja i resztę składników.Ucierać na jednolitą masę. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Kleik wymieszać z wódką, i odstawić. Wiórka, mleko i cukier - zagotować, ostudzić i odstawić Masło miksować do konsystencji śmietany, i dodawać porcjami, na przemian masę kleikową i kokosową. Na upieczone, przestudzone ciasto rozsmarować wyrobioną masę kleikowo kokosową. Posypać startą czekoladą, lub słodkim kakao instant, a nawiasem mówiąc to ciasto było tak na szybko robione jako spóźnione imieninowe, ponieważ w imieniny miałam pogrzeb w rodzinie i ciasta były ale na stypę... a tozrobiłam takdwa w jednym wódka i zakąska jak to się mówiInne fotki zamieszczę gdy ciasto a właściwie krem zestali się w lodówce i pokroję je w porcje.
Pyza
Termar
Kleik raczej nic nie zagęszcza, bo jest namoczony w alkoholu..On tylko wchłania w siebie płyn.
Pyza
ale skoro wchłania to trochę zagęszcza :-) jak zwał tak zwał, i tak mi się ciacho podoba!
Termar
Jeśli zrobisz, to ostrożnie z degustacją... jest tam 250 ml wódki..ja dałam takiej przetworzonej 1:1 ze spirytusu..
mirkakropka
Termar
Możesz spróbować dać krem w rozkrojone ciasto..ale nie ręczę, czy ten krem będzie się dobrze trzymać ciasta jak będzie w środku.
On nie jest tłusty, ani klejący. Jest w nim 250 gram masła a pozostałych składników:
mleko 500 ml,
wiórka kokosowe 200 gram
kleik ryżowy 21 szklanka
i ... 250 ml wódka biała.
I ażeby to ciasto a w zasadzie krem było sztywne, to ciasto "musi siedzieć cały czas w lodówce" a co jest w tym najlepsze, że można go zamrozić i wyciągać porcje potrzebne do podania ( rozmraża się szybko, bo jest w nim alkohol).