przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Wafel z mlekiem skondensowanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo łatwy deser dla początkujących :)

Wafel z mlekiem skondensowanym

Składniki:

Wafel z mlekiem skondensowanym

 

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g)
  • 1 paczka wafli suchych
  • 100 g masła
  • opcjonalnie 2 łyżki kako

Sposób przygotowania:

Wafel z mlekiem skondensowanym
Mleko skondensowane wkładamy wraz z całą puszką do garnka.Zalewamy je zimną wodą w takiej ilości, by woda przykryła dokładnie puszkę. Gotujemy to około 2,5 do 3 godzin, uzupełniając brakującą wodę, która będzie nam odparowywała. Po upływie tego czasuwyjmujemy puszkę z garnka, czekamy aż przestygnie . Masło ucieramy na puch za pomocą miksera, łaczymy je z dodawanym po łyżce ostudzonym karmelem. Możemy dodać kakao, jeśli wolimy wafelki kakaowe. Tak powstałą masą przekładamy wafle. Dociskamy je czymś ciężkim ,i zostawiamy do zastygnięcia.