kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Wafelki z kremem nektarynkowo - kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do zrobienia masy użyłam masła, cukru, mleka w proszku i zblendowaną nektarynkę oraz słodkie kakao i mamy pyszne wafelki.

Wafelki z kremem nektarynkowo - kakaowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafelki z kremem nektarynkowo - kakaowym

 

  • 1 nektarynka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiego kakao
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 16 sztuk suchych wafli 5 na 5 cm

Sposób przygotowania:

Wafelki z kremem nektarynkowo - kakaowym
Nektarynkę myjemy i kroimy w kostkę a następnie przekładamy do kielicha blendera i blendujemy aż masa będzie gładka.

Masło i cukier wkładamy do miski i ucieramy mikserem. Do utartej masy dodajemy zblendowaną nektarynkę, miksujemy do połączenia się masy i dodajemy mleko w proszku, miksujemy.

Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

Na wafelek nakładamy masę jasną (1czubatą łyżeczkę),rozsmarowujemy, przykładamy drugi wafelek lekko dociskając, na to ciemna warstwa i wafelek i jasna warstwa i wafelek, dociskamy.

Następny wafelek smarujemy ciemną warstwą masy, wafelek,jasna warstwa i wafelek, ciemna warstwa i wafelek i dociskamy. Tak samo smarujemy resztę wafli.

Wafle układamy na tacce, dociskamy czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki.

Gotowe wafle kroimy na trójkąty.
Wafelki z kremem nektarynkowo - kakaowym
Umytą i pokrojoną nektarynkę wkładamy do kielicha blendera
Wafelki z kremem nektarynkowo - kakaowym
Do miski wkładamy masło i cukier, ucieramy mikserem
Wafelki z kremem nektarynkowo - kakaowym
Do masy maślanej dodajemy zblendowaną nektarynkę
Wafelki z kremem nektarynkowo - kakaowym
Do połowy masy dodajemy słodkie kakao, mieszamy