kogelmogel

kogelmogel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Wafelki z mlecznym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe wafelki, doskonałe gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Wafelki z mlecznym nadzieniem

Składniki:

Wafelki z mlecznym nadzieniem

 

  • 2 opakowania małych okrągłych wafelków
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Wafelki z mlecznym nadzieniem
Odlewamy z litra pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej kakao. Następnie gotujemy pozostałą część mleka i rozpuszczamy w niej cukier. Gdy zacznie się gotować dodajemy kakao, a gdy zacznie gęstnieć masło. Chwilę gotujemy. Wafelki układamy w 3 rzędy. Nakładamy ostygniętą masę na środek wafelka, lekko rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim wafelkiem i także smarujemy go masą a następnie trzecim wafelkiem. Układamy tak przygotowane wafelki na desce, a po zakończeniu ich przekładania przykrywamy druga deską i odstawiamy do lodówki. Najlepiej jeść je dopiero następnego dnia.