Karola0

Karola0

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Wafle maślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne wafle na deser dla dzieci i nie tylko

Wafle maślane

Składniki:

Wafle maślane

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki palmy
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 litr maślanki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Wafle maślane
Najpierw białka należy oddzielić od żółtka. Żółtko ukręcić z cukrem, do masy dodać palmę, mąkę, proszek do pieczenia. Wstrząsnąć maślankę i dodać do składników oraz cukier waniliowy i odrobinę soli. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane do konsystencji lejącego ciasta, ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do tego ciasta. Lekko mieszamy ciasto. Gotowe ciasto lejemy do wafelnicy.

Tagi:

jajko jajka