Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wafle przekładane masą z herbatników

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Herbatniki można zastąpić pokruszonymi biszkoptami.

Wafle przekładane masą z herbatników

Składniki:

Wafle przekładane masą z herbatników

 

  • 25 dag masła
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 20 dag herbatników
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok z cytryny do smaku
  • spirytus do smaku
  • 1 paczka wafli

Sposób przygotowania:

Wafle przekładane masą z herbatników
Herbatniki wałkiem rozkruszyć na stolnicy, wsypać do miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem pudem na puszystą masę, dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao, cukier waniliowy, pokruszone herbatniki, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Wszystko dokładnie utrzeć. Smarować wafle, kładąc jeden na drugim. Przycisnąć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce.

Tagi:

czekolada