jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Wafle z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe wafle z masą dla dzieci i dorosłych

Wafle z masą

Składniki:

Wafle z masą

 

  • 3 wafle
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • cukier waniliowy
  • zapach rumowy- kilka kropli
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Wafle z masą
Jeden duży kwadratowy wafel drobno połamać, resztę zostawić w całości.
W naczyniu stopić włożony do mleka tłuszcz, dodać cukier i razem podgrzać.
Do masy wsypać kakao oraz mleko w proszku i starannie wymieszać, trzymając naczynie na ogniu.
Dodać cukier waniliowy, zapach, wymieszać. po lekkim przestudzeniu włożyć do masy połamany wafel, znów wymieszać. Masą wyłożyć na cały wafel, równo rozsmarować, a następnie przykryć drugim waflem.
Zawinąć w papier, przycisnąć deską obciążyć deskę, pozostawić do całkowitego zastudzenia.
Następnego dnia kroić ostrym nożem wąskie paski.