blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Waflowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki, łatwy a w dodatku bardzo dobry deser waflowy.

Waflowy przekładaniec

Składniki:

Waflowy przekładaniec

 

  • 6 dużych wafli
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g mielonych orzechów
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g polewy czekoladowej lub 1/2 tabliczki czekolady
  • ewentualnie 5 łyżek kwaskowego dżemu

 

Sposób przygotowania:

Waflowy przekładaniec
Cukier wsypać do rondelka, dodać kakao, wymieszać. Wlać mleko. Rondelek postawić na gazie, masę stopniowo doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 min, zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę kakaową, ciągle mieszając. Dodać orzechy i cukier waniliowy. Wafle smarować dokładnie masą, układać jeden na drugim, dobrze dociskając, na wierzchu położyć dużą deskę do krojenia z obciążeniem. Polewę czekoladową lub czekoladę rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej, polać wafle, odstawić do zastygnięcia. Przekładaniec można udekorować owocami kandyzowanymi. Aby urozmaicić jego smak, można pierwszy wafel posmarować dżemem.

Tagi:

czekolada