SUPERPRZEPIS

Walentynkowe deserki z kasztanami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Walentynkowe deserki z kasztanami Więcej zdjęć (5)

Deserek jabłkowo-kasztanowy, dobry nie tylko na walentynki.

Składniki:

Walentynkowe deserki z kasztanami

 

  • Na dwie porcje:
  • 3/4 szklanki maki
  • 60 g masła + do wysmarowania kokilek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duże jabłko
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 8 kasztanów jadalnych
  • 3-4 duże łyżki dżemu jabłkowego lub prażonych jabłek ze słoika
  • opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Walentynkowe deserki z kasztanami
Kasztany nacinamy na krzyż z wypukłej strony i gotujemy ok 12 minut w gotującej się wodzie. Następnie obieramy z łupinki i z cienkiej skórki. Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotować nadzienie.



Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego jabłka ze słoika lub dzem jabłkowy i ewentualnie cukier puder jeśli chcemy dosłodzić. Całość mieszamy, następnie dodajemy cynamon, posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojone obrane kasztany. Kokilki smarujemy masłem.



Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z nich kółka większe od kokilek, aby wyłożyć nim ich dno i boki. Na ciasto wykładamy masę jabłkowo-cynamonowo-kasztanową, aż po brzegi.. Z pozostałego ciasta wycinamy kółka, aby przykryć kokilki. Dociskamy ciasto aby skleiło się z tym którym wykładaliśmy naczynka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni ok 20 minut. Całość po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Walentynkowe deserki z kasztanami
Kasztany gotujemy a nastepnie obieramy ze skórki
Walentynkowe deserki z kasztanami
Wyrabiamy ciasto i chowamy do lodówki na czas przygotowywania farszu
Walentynkowe deserki z kasztanami
Na patelni podsmażamy jabłka z oprzechami i kasztanami
Walentynkowe deserki z kasztanami
Kokilki wykładamy ciastem a następnie wypełniamy farszem