Sposób przygotowania:
Walentynkowe deserki z kasztanami
Kasztany nacinamy na krzyż z wypukłej strony i gotujemy ok 12 minut w gotującej się wodzie. Następnie obieramy z łupinki i z cienkiej skórki. Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotować nadzienie.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego jabłka ze słoika lub dzem jabłkowy i ewentualnie cukier puder jeśli chcemy dosłodzić. Całość mieszamy, następnie dodajemy cynamon, posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojone obrane kasztany. Kokilki smarujemy masłem.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z nich kółka większe od kokilek, aby wyłożyć nim ich dno i boki. Na ciasto wykładamy masę jabłkowo-cynamonowo-kasztanową, aż po brzegi.. Z pozostałego ciasta wycinamy kółka, aby przykryć kokilki. Dociskamy ciasto aby skleiło się z tym którym wykładaliśmy naczynka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni ok 20 minut. Całość po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego jabłka ze słoika lub dzem jabłkowy i ewentualnie cukier puder jeśli chcemy dosłodzić. Całość mieszamy, następnie dodajemy cynamon, posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojone obrane kasztany. Kokilki smarujemy masłem.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z nich kółka większe od kokilek, aby wyłożyć nim ich dno i boki. Na ciasto wykładamy masę jabłkowo-cynamonowo-kasztanową, aż po brzegi.. Z pozostałego ciasta wycinamy kółka, aby przykryć kokilki. Dociskamy ciasto aby skleiło się z tym którym wykładaliśmy naczynka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni ok 20 minut. Całość po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
marietta
julcia12437
szpileczka