SUPERPRZEPIS

Walentynkowe serce od serca

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Walentynkowe serce od serca

Potrawa powstała z potrzeby przygotowania czegoś wyjątkowego na walentynki. Jest to mój autorski przepis.

Składniki:

Walentynkowe serce od serca

 

  • kaszka kukurydziana - 2 łyżki,
  • woda - 1/2 kubka,
  • wegety - odrobina do smaku,
  • bazylia - odrobina do smaku,
  • oregano - odrobina do smaku,
  • przyprawa meksykańska - odrobina do smaku,
  • pomidory w puszce krojone - 4 łyżki,
  • groszek konserwowy - 1 łyżeczka,
  • kukurydza konserwowa - 1 łyżeczka,
  • fasola czerwona konserwowa - 1 łyżeczka,
  • ser żółty - plasterek,
  • kiszona kapusta - 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka,
  • pieprz - odrobina do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowe serce od serca
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wstawiamy do rondelka wodę i przykrywamy pokrywką, aby szybko się zagotowała. W tym czasie małą foremkę do zapiekania w kształcie serca smarujemy dowolnym tłuszczem i posypujemy mąką kukurydzianą. Do gotującej się wody dodajemy odrobinę wegety i ciągle mieszając, wsypujemy powoli kaszkę kukurydzianą. Mieszamy, aż zacznie gęstnieć (kilka sekund). Następnie ugotowaną kaszę przekładamy szybko do foremki i wygładzamy powierzchnię. Do pomidorów z puszki dodajemy po odrobinie oregano, bazylii oraz przyprawy meksykańskiej. Mieszamy i polewamy sosem kaszę. Na wierzch posypujemy groszkiem, kukurydzą oraz czerwoną fasolą. Posypujemy żółtym serem. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5. W tym czasie kapustę kiszoną kroimy, dodajemy do niej oliwę z oliwek i odrobinę pieprzu. Mieszamy i układamy na talerzu. Po wyjęciu zapiekanki odczekujemy 5 minut i układamy na talerzu obok kiszonej kapusty.Podajemy na udekorowanym stole :)