misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka z czekoladowym nadzieniem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Małe, pyszne, bardzo kruche ciasteczka przełożone czekoladowym nadzieniem. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasteczka z czekoladowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z czekoladowym nadzieniem

 

  • Ciasto kruche:

 

 

  • Czekoladowe nadzienie:

 

  • 300 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z czekoladowym nadzieniem
Ciasto kruche:

 

Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę bardzo dobrze schłodzone masło oraz oba żółtka. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy je w 180 st przez 15 minut.

Upieczone studzimy. Zimne przekładamy nadzieniem.

 

Czekoladowe nadzienie:

 

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy ostudzoną i rozpuszczoną mleczną czekoladę. Gotową masą przekładamy ciasteczka.
Ciasteczka z czekoladowym nadzieniem
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Ciasteczka z czekoladowym nadzieniem
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka z czekoladowym nadzieniem
Ciasteczka pieczemy przez 15 minut w 180 st
Ciasteczka z czekoladowym nadzieniem
Ostudzone ciasteczka przekładamy czekoladowym kremem