Sposób przygotowania:
Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną ciepłą wyjętą wcześniej z lodówki aby składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże wymieszać ze śmietaną dokładnie aby się rozpuściły.
Następnie wlać na mąkę posiekaną z margaryną i zamieszać nożem i później rękoma.
Wyrobić ciasto, rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać foremką w serduszka ciastka i mniejszą foremką w większym ciastku aby powstał okrąg.
Wykrawać taką samą ilość całych serduszek co tych z wyciętymi środkami. Układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach na złoty kolor, wyjąć i wystudzone smarować dżemem przyklejając na wierzch drugie serduszko z wyciętym środkiem.
Te z wyciętym środkiem wcześniej posypać cukrem pudrem.
Następnie wlać na mąkę posiekaną z margaryną i zamieszać nożem i później rękoma.
Wyrobić ciasto, rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać foremką w serduszka ciastka i mniejszą foremką w większym ciastku aby powstał okrąg.
Wykrawać taką samą ilość całych serduszek co tych z wyciętymi środkami. Układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach na złoty kolor, wyjąć i wystudzone smarować dżemem przyklejając na wierzch drugie serduszko z wyciętym środkiem.
Te z wyciętym środkiem wcześniej posypać cukrem pudrem.