jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ciasteczka sprawdzą się dekoracyjne na stole. Są bardzo kruche z dodatkiem drożdży i śmietany. Można je przygotować na słodko przekładając dżemem lub na słono z pastą serową ze szpinakiem.

Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną ciepłą wyjętą wcześniej z lodówki aby składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże wymieszać ze śmietaną dokładnie aby się rozpuściły.

Następnie wlać na mąkę posiekaną z margaryną i zamieszać nożem i później rękoma.

Wyrobić ciasto, rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać foremką w serduszka ciastka i mniejszą foremką w większym ciastku aby powstał okrąg.

Wykrawać taką samą ilość całych serduszek co tych z wyciętymi środkami. Układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową.

Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach na złoty kolor, wyjąć i wystudzone smarować dżemem przyklejając na wierzch drugie serduszko z wyciętym środkiem.

Te z wyciętym środkiem wcześniej posypać cukrem pudrem. 
Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem
Drożdże rozmieszać ze śmietanką i odstawić na chwilę
Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem
Margarynę posiekać z przesianą mąką na stolnicy
Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem
Wyrobić ciasto i rozwałkować ,wycinać foremką serduszka
Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem
układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej matą silikonową
Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem
wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach na rumiano
Ciasteczka - serduszka kruche przekładane dżemem
wystudzone smarować dżemem i posypać cukrem pudrem