ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe z bananami jest podobne w konsystencji do ciasta na zakwasie, ładnie wyrosło, jest smaczne i z budyniem smakuje wyśmienicie.

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem

 

 

  • dodatki:budyń waniliowy 2 opakowania,
  • mleko 900 ml,
  • cukier 3 łyżki,
  • masło 1 łyżeczka,
  • dżem 300 gram,

 

  • kruszonka: mąka krupczatka 100 gram,
  • margaryna miękka 150 gram,
  • mąka tortowa 100 gram,
  • cukier 100 gram
  • kakao 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem

ETAP 1:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem
Drożdże najlepiej rozmieszać rózgą lub trzepaczką do białek.

W misie robota drożdże, 1/2 szklanki mleka ciepłego, 1 łyżka cukru i mąki dokładnie rozmieszać i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.

ETAP 2:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem
Banana powinny byc mocno dojrzałe nie za twarde.

Do dzbanka blendera włożyć mniejsze 3 banany (duże 2 sztuki), wlać resztę mleka, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować.

ETAP 3:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem
Maki wsypać 60 dag i w razie potrzeby dosypywać.

Do misy robota z drożdżami wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, wlać zmiksowane banany i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letnią margarynę, wyrabiać z 8 minut, ciasto ma być nie za gęste.

ETAP 4:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem

Misę nakryć talerzem i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

ETAP 5:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem

W trakcie wyrastania ciasta ugotować budyń i wystudzić na lekko ciepły, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę przemieszać łyżką i wyłożyć do formy, na wierzch łyżką dodać budyń, dżem owocowy.

ETAP 6:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem

Pozostałe banany przekroić na 3-4 plastry i poukładać na budyniu.

ETAP 7:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem

Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę.

ETAP 8:

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem

Kruszonkę rozsypać na cieście, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie aby budyń stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.