Sposób przygotowania:
Ciasto bananowe drożdżowe z budyniemETAP 1:
W misie robota drożdże, 1/2 szklanki mleka ciepłego, 1 łyżka cukru i mąki dokładnie rozmieszać i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
ETAP 2:
Do dzbanka blendera włożyć mniejsze 3 banany (duże 2 sztuki), wlać resztę mleka, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować.
ETAP 3:
Do misy robota z drożdżami wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, wlać zmiksowane banany i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letnią margarynę, wyrabiać z 8 minut, ciasto ma być nie za gęste.
ETAP 4:
Misę nakryć talerzem i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
ETAP 5:
W trakcie wyrastania ciasta ugotować budyń i wystudzić na lekko ciepły, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę przemieszać łyżką i wyłożyć do formy, na wierzch łyżką dodać budyń, dżem owocowy.
ETAP 6:
Pozostałe banany przekroić na 3-4 plastry i poukładać na budyniu.
ETAP 7:
Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę.
ETAP 8:
Kruszonkę rozsypać na cieście, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie aby budyń stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
SylaUla
ziutula
Dziękuję, pierwszy raz robiłam i polecam...