Sposób przygotowania:
Mazurek z karmelem, daktylami i orzechami
Kruchy spód:
Masło posiekać z mąką nożem lub przyrządem do ugniatania ciasta kruchego aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Prostokątną blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220ºC, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180ºC. Piec przez około 20 minut, na złoty kolor.
Solony karmel:
W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy okoły minuty, cały czas mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na kruchy spód.
Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby nie spalić). Wysypać na czystą ściereczkę kuchenną i ocierając o siebie osunąć brązową skórkę. Orzechy grubo posiekać.
Figi pokroić w paski.
Orzechy i figi wyłożyć równomiernie na masie karmelowej.
Czekoladowy ganache:
Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache nanieść ozdobnym esem floresem na wierzch ciasta (do tego celu świetnie sprawdza się trzepaczka).
Masło posiekać z mąką nożem lub przyrządem do ugniatania ciasta kruchego aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Prostokątną blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220ºC, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180ºC. Piec przez około 20 minut, na złoty kolor.
Solony karmel:
W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy okoły minuty, cały czas mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na kruchy spód.
Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby nie spalić). Wysypać na czystą ściereczkę kuchenną i ocierając o siebie osunąć brązową skórkę. Orzechy grubo posiekać.
Figi pokroić w paski.
Orzechy i figi wyłożyć równomiernie na masie karmelowej.
Czekoladowy ganache:
Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache nanieść ozdobnym esem floresem na wierzch ciasta (do tego celu świetnie sprawdza się trzepaczka).
SylaUla
lukrowanepierniczki