kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek z karmelem, daktylami i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na taki mazurek można czekać cały rok. Na naszym stole pojawia się tylko w okresie Wielkanocnym i znika w okamgnieniu. Kruche ciasto, karmel, czekolada, orzechy i figi – czy może być coś lepszego?

Mazurek z karmelem, daktylami i orzechami

Składniki:

Mazurek z karmelem, daktylami i orzechami

podstawowe

  • kruchy spód:
  • 240 g mąki krupczatki
  • 65 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • solony karmel:
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • 45 ml śmietany kremówki 36%
  • gruboziarnista sól

 

  • ganache czekoladowy:
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 170 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z karmelem, daktylami i orzechami
Kruchy spód:

Masło posiekać z mąką nożem lub przyrządem do ugniatania ciasta kruchego aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Prostokątną blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać.

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220ºC, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180ºC. Piec przez około 20 minut, na złoty kolor.

Solony karmel:

W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy okoły minuty, cały czas mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na kruchy spód.

Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby nie spalić). Wysypać na czystą ściereczkę kuchenną i ocierając o siebie osunąć brązową skórkę. Orzechy grubo posiekać.

Figi pokroić w paski.

Orzechy i figi wyłożyć równomiernie na masie karmelowej.

Czekoladowy ganache:

Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache nanieść ozdobnym esem floresem na wierzch ciasta (do tego celu świetnie sprawdza się trzepaczka).