Sposób przygotowania:
Pasztet z orzechami i żurawinąETAP 1:
Wątróbkę z kurczaka dobrze usmażyć z cebulą na smalcu.
ETAP 2:
Orzechy włoskie (zostawić trochę do dekoracji) wsypać do wątróbki i podsmażać z 3 minuty na większym ogniu mieszając.
ETAP 3:
Do mielonego mięsa dodać cebulę 1 pokrojoną, pieprz grubo mielony, bułki odciśnięte z wody i na patelni na 2 łyżkach smalcu podsmażyć, wystudzić.
ETAP 4:
Wystudzoną wątróbkę z tłuszczem z patelni, mielone mięso, rosół 2-3 szklanki, wbić jajka, gotowane i obrane z kości, chrząstek mięso z kurczaka, żurawinę blenderem zmiksować dokładnie.
ETAP 5:
Do masy wsypać bułkę tartą, kaszę manną, przyprawę do pasztetu i łyżką wymieszać dobrze.
ETAP 6:
Forma silikonowa 20x12 cm, forma 25x15 cm z papierem do pieczenia, masę pasztetu przełożyć do form, parę razy stuknąć formami o blat stoły aby odpowietrzyć, na wierzchu posypać orzechami.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec razem z garnuszkiem z wodą, pasztet piec około 50-60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby nie przypiekły się orzechy za mocno.
Upieczone pasztety dobrze wystudzić w formach, najlepiej całą noc w lodówce.