ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Pasztet z orzechami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy domowy pasztet bo wiemy co jemy, z dodatkami z orzechów włoskich, świeżej żurawiny jest pysznym pasztetem.

Pasztet z orzechami i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet z orzechami i żurawiną

 

  • mielone z drobiu 3/4 kg,
  • jajka 5 sztuk,
  • bułka odciśnięta z wody 2 sztuki,
  • cebula 1 sztuka,
  • pieprz grubo mielony 1 łyżeczka,
  • przyprawa do pasztetu 1 opakowanie,
  • cebula 2 sztuki,
  • wątróbka z kurczaka 70 dag,
  • smalec 1/2 kostki,
  • mięso z 1 kurczaka z rosołu,
  • bułka tarta 1 szklanka,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • orzechy włoskie 150 gram,
  • żurawina świeża 200 gram,
  • rosół 2-3 szklanki

Sposób przygotowania:

Pasztet z orzechami i żurawiną

ETAP 1:

Pasztet z orzechami,żurawiną
Można również usmażyć na maśle, margarynie.

Wątróbkę z kurczaka dobrze usmażyć z cebulą na smalcu.

ETAP 2:

Pasztet z orzechami,żurawiną
Orzechy podsmażone są bardziej aromatyczne.

Orzechy włoskie (zostawić trochę do dekoracji) wsypać do wątróbki i podsmażać z 3 minuty na większym ogniu mieszając.

ETAP 3:

Pasztet z orzechami,żurawiną
Można zamiast drobiowego dodać z łopatki wieprzowej.

Do mielonego mięsa dodać cebulę 1 pokrojoną, pieprz grubo mielony, bułki odciśnięte z wody i na patelni na 2 łyżkach smalcu podsmażyć, wystudzić.

ETAP 4:

Pasztet z orzechami,żurawiną

Wystudzoną wątróbkę z tłuszczem z patelni, mielone mięso, rosół 2-3 szklanki, wbić jajka, gotowane i obrane z kości, chrząstek mięso z kurczaka, żurawinę blenderem zmiksować dokładnie.

ETAP 5:

Pasztet z orzechami,żurawiną

Do masy wsypać bułkę tartą, kaszę manną, przyprawę do pasztetu i łyżką wymieszać dobrze.

ETAP 6:

Pasztet z orzechami,żurawiną

Forma silikonowa 20x12 cm, forma 25x15 cm z papierem do pieczenia, masę pasztetu przełożyć do form, parę razy stuknąć formami o blat stoły aby odpowietrzyć, na wierzchu posypać orzechami.

ETAP 7:

Pasztet z orzechami,żurawiną

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec razem z garnuszkiem z wodą, pasztet piec około 50-60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby nie przypiekły się orzechy za mocno.

Pasztet z orzechami,żurawiną

Upieczone pasztety dobrze wystudzić w formach, najlepiej całą noc w lodówce.