Sposób przygotowania:
Ciastka z morelami
CIASTO:
Zagotować 1/2 szklanki wody, tłuszcz i sól. wsypać mąkę i mieszając doprowadzić do uformowania się kuli, nie klejącej się brzegów garnka. Garnek zdjąć z kuchni, dodać jajko, energicznie wymieszać składniki. w ten sam sposób dodać po jednym. pozostałe jajka. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ciasto nałożyć do szprycy i wycisnąć napergamin ciastka w kształcie kokardki około 5*8 cm. Piec w nagrzanym do 225 stop. C, piekarniku 20 minut.
CYTRYNOWA ŚMIETANA:
Namoczyć żelatynę. Cytrynę wymyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Żelatynę rozgnieść, rozpuścić i wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno, podczas ubijania dosypywać cukier. Bitą śmietanę dodać do cytrynowego soku, gdy zacznie się on ścinać. Napełnić nią szprycę i wycisnąć ją na ciastka. Morele osączyć. migdały przyrumienić na suchej patelni na złoty kolor. Morele pokroić na cząstki i ułożyć na ciastkach. Podawać udekorowane migdałami.
Zagotować 1/2 szklanki wody, tłuszcz i sól. wsypać mąkę i mieszając doprowadzić do uformowania się kuli, nie klejącej się brzegów garnka. Garnek zdjąć z kuchni, dodać jajko, energicznie wymieszać składniki. w ten sam sposób dodać po jednym. pozostałe jajka. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ciasto nałożyć do szprycy i wycisnąć napergamin ciastka w kształcie kokardki około 5*8 cm. Piec w nagrzanym do 225 stop. C, piekarniku 20 minut.
CYTRYNOWA ŚMIETANA:
Namoczyć żelatynę. Cytrynę wymyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Żelatynę rozgnieść, rozpuścić i wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno, podczas ubijania dosypywać cukier. Bitą śmietanę dodać do cytrynowego soku, gdy zacznie się on ścinać. Napełnić nią szprycę i wycisnąć ją na ciastka. Morele osączyć. migdały przyrumienić na suchej patelni na złoty kolor. Morele pokroić na cząstki i ułożyć na ciastkach. Podawać udekorowane migdałami.