aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Waniliowa rolada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Roladę polałam przygotowaną wcześniej polewą czekoladową oraz posypką kolorową, ale jak kto woli możne bez ;)) Bardzo smaczna !!

Waniliowa rolada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowa rolada

 

  • CIASTO:

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek wrzątku
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta przyprawy KAMIS do kawy i deserów
  • cukier waniliowy

 

  • MASA:

 

  • Krem waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 3 duże łyżki wiórków kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowa rolada
Na sam początek oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i mikserem na największych obrotach ubijamy pianę, tak, aby była na sztywno ubita! następnie do żółtek dodajemy cukier oraz wrzątek i miksujemy. mąkę dodajemy przesiewając ją i mieszamy delikatnie łyżką. Kolejno dodajemy przyprawę KAMIS do kawy i deserów. wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Później dodajemy na sam koniec ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszamy wszystko. Na blachę wyłożoną aluminium nakładamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 180 stopni Celcjusza. Pieczemy około 30 minut. Gdy już ładnie ciasto nam się upiecze to na ściereczkę posypaną cukrem pudrem kładziemy ciasto i delikatnie zawijamy w rulonik. i tak odczekujemy około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę waniliową. Do miski wlewamy szklankę mleka i dodajemy krem w proszku. miksujemy na największych obrotach dopóki nam nie zesztywnieje krem. dodajemy następnie wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie. po 15 minutach delikatnie odwijamy ciasto i nakładamy gotowy krem waniliowy. Zawijamy i polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy kolorową posypką. Lub jak ko woli posypujemy cukrem pudrem. Według uznania - jak kto woli :)) SMACZNEGO !!
Waniliowa rolada
Białka oddzielamy od żółtek i każdy z nich jest w osobnej misce.
Waniliowa rolada
Do białka dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany.
Waniliowa rolada
Do żółtek z cukrem i wrzątkiem dodajemy przyprawę KAMIS
Waniliowa rolada
Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy na 15 minut.