WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Waniliowe placki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z tartej zielonej cukinii z cukrem waniliowym, budyniem waniliowym o odrobiną aromatu waniliowego do ciast.

Waniliowe placki z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe placki z cukinii

 

  • ok. 300 g cukinii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 1,5-2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Waniliowe placki z cukinii

ETAP 1:

Cukinię obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne. Obraną cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do niej budyń, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę pszenną.

Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wykładać porcje ciasta tworząc placki. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Placki w trakcie smażenia trochę urosną.

Po usmażeniu zdjąć placki na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru oleju. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Waniliowe placki z cukinii
Waniliowe placki z cukinii
Waniliowe placki z cukinii w trakcie smażenia na patelni
Waniliowe placki z cukinii
Porcje surowego ciasta wyłożone na gorący olej
Waniliowe placki z cukinii
Rozrobione ciasto na waniliowe placki z cukinii

Tagi:

cukinia placki