dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Waniliowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne placki idealne na śniadanie.

Waniliowe placuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Waniliowe placuszki

 

  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szkl mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyż cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Waniliowe placuszki
Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczypte soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Smażymy niewielkie placki na rozgrzanym tluszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego.
Waniliowe placuszki
Oddzielam bialka od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
Waniliowe placuszki
Na koniec do ciasta dodajemy pianę z białek.
Waniliowe placuszki
Placki smażymy z dwoch stron na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka