agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

waniliowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

rogaliki rogaliki jedzą wszystkie diabliki

waniliowe rogaliki

Składniki:

waniliowe rogaliki

 

  • 25 dkg mąki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 20 dkg zmielonych orzechów
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania

 

Sposób przygotowania:

waniliowe rogaliki
ze wszystkich składników wyrobić ciasto, uformować wałek- spłaszczyć go, pokroić na kawałki 8-10 cm i zginać, nadając kształt rogalików. piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce w 175-195 st C do momentu aż się ładnie zrumienią ok 15 min.. zaraz po wyjęciu z piekarnika gdy są jeszcze gorące maczać w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym i ułożyć na półmisku.