misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Waniliowo cytrynowe ciasteczka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne mega kruche ciasteczka z cytryną i wanilią. Doskonałe jako dodatek do popołudniowej kawy i herbaty.

Waniliowo cytrynowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowo cytrynowe ciasteczka

 

  • 340 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z dwóch wyparzonych i wyszorowanych cytryn
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Waniliowo cytrynowe ciasteczka
Mąkę, cukier puder, sól oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnice. Dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i pokrojenow w niewielką kostkę masło. Szybko zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm i wykrawamy z niego ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka pieczemy w  temp. 180 st przez około 15 minut. 

Upieczone i ostudzone ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biłą czekoladą oraz cukrową posypką. 
Waniliowo cytrynowe ciasteczka
Ze składników zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Waniliowo cytrynowe ciasteczka
Z ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Waniliowo cytrynowe ciasteczka
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut
Waniliowo cytrynowe ciasteczka
Po upieczeniu ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz posypką cukrową