Sposób przygotowania:
Kruche cytrynowe ciasteczka
Cukier puder, mąkę pszenną oraz szczyptę soli przesiewamy na blat. Na środek dajemy startą na tarce skórkę z cytryny, żółtko, cukier waniliowy, śmietanę oraz sok z cytryny. Dodajemy pokrojone na mała kostkę, dobrze schłodzone masło.
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm.
Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w temp. 180 st przez 10-15 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto i jaka jest wielkość ciasteczek.
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm.
Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w temp. 180 st przez 10-15 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto i jaka jest wielkość ciasteczek.
monikaT83
misia5
O tak maleństwa :)
zbysiowa
misia5
:) Kawa i ciacha czekają :)
ajrinwu
misia5
:)