misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche cytrynowe ciasteczka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszne, aromatyczne i bardzo kruche cytrynowe ciasteczka. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Kruche cytrynowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche cytrynowe ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Kruche cytrynowe ciasteczka
Cukier puder, mąkę pszenną oraz szczyptę soli przesiewamy na blat. Na środek dajemy startą na tarce skórkę z cytryny, żółtko, cukier waniliowy, śmietanę oraz sok z cytryny. Dodajemy pokrojone na mała kostkę, dobrze schłodzone masło.

Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm.

Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy w temp. 180 st przez 10-15 minut.

Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto i jaka jest wielkość ciasteczek.
Kruche cytrynowe ciasteczka
Na środek przesianej mąki z cukrem pudrem dajemy startą na tarce skórkę z cytryny żółtko cukier waniliowy śmietanę oraz sok z cytryny
Kruche cytrynowe ciasteczka
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Kruche cytrynowe ciasteczka
Ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka
Kruche cytrynowe ciasteczka
Pieczemy w temp 180 st przez 10-15 minut.