Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1197]

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na bazie fasoli jest przepyszne, takie czekoladowo-kokosowe, kuszące zapachem i wilgotne. W ogóle nie czuć co jest w nim podstawowym składnikiem!

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli

Składniki:

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli

Tortownica o średnicy 20 cm, ciasto:

  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 2 jajka
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 100g ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli

Przygotowanie ciasta:

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli
Formę można też wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką.

Odsączoną fasolę na sitku opłukać pod bieżącą wodą, a następnie z jajkami dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać jogurt, ksylitol, kakao oraz wiórki do pieczenia. Całość wymieszać mikserem i przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto należy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Bita śmietana:

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli
Bitą śmietanę można wzbogacić odrobinę soku z cytryny.

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać wiórki kokosowe,

Całość:

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli
Ciasto przed podaniem najlepiej aby było schłodzone.

Ciasto przekroić na 2 części.
Pierwszy blat posmarować większością bitej śmietany i przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Wierzch i boki posmarować resztą kremu i ozdobić wg uznania.
Całość schłodzić w lodówce.