Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Bita śmietana z mleczka kokosowego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka śmietanka jest rewelacyjna i doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej. Na jej bazie można przyrządzić kremy do ciast, udekorować nią kawę, desery i zjeść w wersji solo.

Bita śmietana z mleczka kokosowego

Składniki:

Bita śmietana z mleczka kokosowego

 

  • 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego; bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów)
  • cukier puder (ilość wg uznania)

Sposób przygotowania:

Bita śmietana z mleczka kokosowego
Puszkę z mlekiem kokosowym (koniecznie pełnotłustym i bez stabilizatorów) chłodzić w lodówce minimum przez 24 h, a najlepiej jeśli potrwa to 2-3 dni, ponieważ wtedy śmietanka lepiej się ubija.

Po tym czasie mleko należy otworzyć (ale nie potrząsać) i oddzielić część płynną - od twardej.

Do twardej śmietany/tłuszczu dodać cukier puder i całość ubić na sztywno.