Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Waniliowo-pomarańczowe ciasteczka z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnące wanilią i pomarańczą, chrupiące od orzechów. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam, że szybko zostaną zjedzone. Idealne z filiżanką ulubionej kawy, herbaty czy kubkiem mleka czy kakao.

Waniliowo-pomarańczowe ciasteczka z orzechami

Składniki:

Waniliowo-pomarańczowe ciasteczka z orzechami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru ze skórką pomarańczową
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Waniliowo-pomarańczowe ciasteczka z orzechami
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy kulkę i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.

2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Pieczemy do zrumienienia przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. 

4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 30 sztuk ciastek.

Czas pieczenia zależy od grubości uformowanych ciastek.