haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Warkocz Charlotty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie i pyszne ciasteczka francuskie. Idealne do herbatki.

Warkocz Charlotty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warkocz Charlotty

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka rodzynek
  • 0,5 kg prażonych jabłek
  • 1/3 słoika dowolnego dżemu
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Warkocz Charlotty
Ciasto lekko posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, przekrawamy na pół na dwa prostokąty. Brzegi prostokątów nacinamy co om 1 cm na głębokość 1/3 szerokości ciasta. Na środek nakładamy dżem, na to jabłka i rodzynki. nacięte brzegi zaplatamy, jak warkocz. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp 200 stopni na zloty kolor - ok 20 minut
Warkocz Charlotty
Żeby zrobić dobre ciastka, wystarczą proste składniki
Warkocz Charlotty
Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i nakrawamy brzegi
Warkocz Charlotty
Na ciasto nakładamy dżem, jabłka i rodzynki
Warkocz Charlotty
Ciastka mogą miec różne kształty, w zalezności od fantazji