-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Warkocze z kurczaka z salsą pomidorową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Propozycja dania na walentynkową kolację z ukochaną osobą. Smakowite warkocze z kurczaka pięknie podane na sałacie z salsą z pomidorów.

Warkocze z kurczaka z salsą pomidorową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warkocze z kurczaka z salsą pomidorową

 

  • 1 pojedyncza, duża pierś kurczaka (ok. 30 dag)
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • papryka słodka i ostra
  • chilli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Warkocze z kurczaka z salsą pomidorową
Pierś z kurczaka myjemy i obieramy z błonek. Następnie przekrawamy ją w poprzek na cienkie plastry, które kroimy na szersze paski. Każdy pasek lekko rozgniatamy dłonią bądź tłuczkiem do mięsa. Pasek przekrawany na trzy kolejne paski tak aby się nie rozdzieliły. Z trzech pasków zaplatamy warkocz. Każdy zapleciony warkocz doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz chilli. Kilka pomidorków suszonych kroimy w kosteczkę. Warkocze smażymy z każdej strony na łyżce oleju z pomidorków wraz z pokrojonymi pomidorami. Po ok. 8-10 minutach wykładamy warkocze na talerzyk a na patelnię dodajemy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego i smażymy 2 minuty. Salsę doprawiamy słodką papryką do smaku. Na talerzu układamy liść sałaty, na liściu po 3 warkocze kurczakowe, a obok wykładamy trochę salsy. Smacznego!
Warkocze z kurczaka z salsą pomidorową
Wszystkie składniki do naszego dania są tanie i ogólnodostępne w sklepach.
Warkocze z kurczaka z salsą pomidorową
Z pasków kurczaka zaplatamy warkocze i przyprawiamy je.
Warkocze z kurczaka z salsą pomidorową
Kurczaka smażymy na oleju z pomidorów wraz z pokrojonymi pomidorami.
Warkocze z kurczaka z salsą pomidorową
Warkocze podajemy na sałacie z kleksami z salsy pomidorowej.