Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka podana w wysokiej szkl
Obraną cebulę drobniutko posiekać i połączyć ją na talerzyku lub w miseczce z poszatkowaną pekinką. Półtorej łyżki pekinki z cebulka położyć na dno szklanki. Umytą i sprawioną rzodkiewkę drobno pokroić i położyć na kapuście. Czystą i suchą paprykę pokroić w małą kostkę i ułożyć jako kolejna warstwę w szklance. Podudzie z kurczaka obrać ze skóry, mięso oddzielić od kości i pokroić je w małą kosteczkę i ułożyć na papryce. Ogórka porządnie umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić drobno i położyć jako kolejną warstwę. Na ogórku powinien znaleźć się pokrojony w mała kostkę pomarańcz. Pomidora umyć, osuszyć i wykroić dokładnie gniazdo nasienne a następnie pokroić go w drobną kostkę i położyć na pomarańczy. Na koniec położyć resztę posiekanej pekinki i doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć czapeczką z łyżki majonezu (może się wydawać,iż majonezu jest za mało ale chodzi o to,żeby wszystko delikatnie połączył ze sobą a nie zdominował cały smak). Na majonezie umieścić natkę pietruszki i gotowe. Oczywiście sałatkę można zrobić w tradycyjny sposób czyli wszystko wymieszać a potem zapakować do ładnego pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na drugie śniadanie:),smacznego wszystkim życzę:)