Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z buraczkami
Dzień wcześniej przygotować marynatę i namoczyć w niej śledzie. Zmieszać wodę z octem. Dodać cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, a następnie wystudzić.
Śledzie umyć, osuszyć i zalać ostudzoną marynatą. Zakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na min. 24 godz.
Buraki obrać, umyć i ugotować. Wystudzić. Buraki oraz jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączyć z marynaty i pokroić w grubą kostkę. Zmieszać ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Ser feta pokroić w kostkę. Zmieszać oliwę z sokiem z cytryny. Dodać musztardę oraz przyprawić pieprzem oraz solą. Wymieszać.
Gotową sałatkę wyłożyć na talerz, posypać pokrojonym serem feta i polać sosem musztardowym.
Śledzie umyć, osuszyć i zalać ostudzoną marynatą. Zakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na min. 24 godz.
Buraki obrać, umyć i ugotować. Wystudzić. Buraki oraz jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączyć z marynaty i pokroić w grubą kostkę. Zmieszać ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Ser feta pokroić w kostkę. Zmieszać oliwę z sokiem z cytryny. Dodać musztardę oraz przyprawić pieprzem oraz solą. Wymieszać.
Gotową sałatkę wyłożyć na talerz, posypać pokrojonym serem feta i polać sosem musztardowym.