Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Sałatka śledziowa z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świąteczna sałatka śledziowa z buraczkami, jabłkiem, serem feta oraz ziarnami słonecznika. Idealna na Wigilię.

Sałatka śledziowa z buraczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka śledziowa z buraczkami

Sałatka

  • 2 duże buraki
  • 1 duże jabłko
  • 4 filety śledziowe
  • natka pietruszki
  • garść ziaren słonecznika
  • 120 g sera feta

Sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Marynata

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z buraczkami
Dzień wcześniej przygotować marynatę i namoczyć w niej śledzie. Zmieszać wodę z octem. Dodać cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, a następnie wystudzić.

Śledzie umyć, osuszyć i zalać ostudzoną marynatą. Zakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na min. 24 godz.

Buraki obrać, umyć i ugotować. Wystudzić. Buraki oraz jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączyć z marynaty i pokroić w grubą kostkę. Zmieszać ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.

Ser feta pokroić w kostkę. Zmieszać oliwę z sokiem z cytryny. Dodać musztardę oraz przyprawić pieprzem oraz solą. Wymieszać.

Gotową sałatkę wyłożyć na talerz, posypać pokrojonym serem feta i polać sosem musztardowym. 
Sałatka śledziowa z buraczkami
Wymieszane składniki sałatki śledziowej przed wyłożeniem na talerz