Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka z brokułamiPrzygotowanie jajek

Jajka myjemy, gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
Gotowanie brokułu

Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut.
Przygotowanie szynki

Szynkę kroimy w kostkę
Przygotowanie sosu

Przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek siekamy bardzo drobno, dodajemy do majonezu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dokładnie mieszamy.
Warstwa 1 - ser

Wszystkie składniki dzielimy na pół.
Ser ścieramy na tarce.
Jako pierwszą warstwę sałatki na dnie salaterki układamy jedną z części startego sera...
Warstwa 2 - szynka

Jako drugą warstwę wykładamy szynkę (1/2 pokrojonej szynki)
Warstwa 3 - kukurydza

Kukurydzę odsączamy z zalewy, także dzielimy na pół, pierwszą połowę wykładamy na szynkę.
Warstwa 4 - sos

Na warstwie kukurydzy rozsmarowujemy 1/2 sosu
Warstwa 5 - jajka

Jako warstwę nr 5 wykładamy pokrojone jajka (oczywiście połowę)
Warstwa 6 - brokuły

Większe różyczki brokułów kroimy na mniejsze części. Brokuły (połowę porcji) wykładamy na jajka.
ETAP 11:

Następnie układamy kolejne warstwy (dokładnie w takiej samej kolejności jak za pierwszym razem), wykorzystując przy tym pozostawione składniki.
Sałatka gotowa!