Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka z brokułamiPrzygotowanie jajek
Jajka myjemy, gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
Gotowanie brokułu
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut.
Przygotowanie szynki
Szynkę kroimy w kostkę
Przygotowanie sosu
Przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek siekamy bardzo drobno, dodajemy do majonezu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dokładnie mieszamy.
Warstwa 1 - ser
Wszystkie składniki dzielimy na pół.
Ser ścieramy na tarce.
Jako pierwszą warstwę sałatki na dnie salaterki układamy jedną z części startego sera...
Warstwa 2 - szynka
Jako drugą warstwę wykładamy szynkę (1/2 pokrojonej szynki)
Warstwa 3 - kukurydza
Kukurydzę odsączamy z zalewy, także dzielimy na pół, pierwszą połowę wykładamy na szynkę.
Warstwa 4 - sos
Na warstwie kukurydzy rozsmarowujemy 1/2 sosu
Warstwa 5 - jajka
Jako warstwę nr 5 wykładamy pokrojone jajka (oczywiście połowę)
Warstwa 6 - brokuły
Większe różyczki brokułów kroimy na mniejsze części. Brokuły (połowę porcji) wykładamy na jajka.
ETAP 11:
Następnie układamy kolejne warstwy (dokładnie w takiej samej kolejności jak za pierwszym razem), wykorzystując przy tym pozostawione składniki.
Sałatka gotowa!