Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sałatka warstwowa z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tym razem sałatka warstwowa dla jaroszy. Składa się z warstw brokuła, sera fety, pomidorków koktajlowych, prażonego słonecznika lub pestek dyni,kukurydzy i kiełków.

Sałatka warstwowa z brokułami

Składniki:

Sałatka warstwowa z brokułami

Na warstwy sałatki

  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 op. sera feta
  • 10 dag słonecznika łuskanego lub pestek dyni
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 op. kiełków z brokuła
  • dodatkowo:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku

Na sos czosnkowy:

  • 1 słoiczek gęstego majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ewentualnie sól,pieprz i szczypta cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z brokułami

Przygotowanie brokuła

Sałatka warstwowa z brokułami
Brokuła oczyścić,podzielić na różyczki i ugotować

Zagotować wodę z dodatkiem soku z cytryny,cukru i z odrobiną soli.

Brokuła oczyścić, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzątku i gotować ok.3 min.

Następnie odcedzić,wystudzić i ułożyć na dnie szklanego naczynia.

Przygotowanie warstw sałatki

Sałatka warstwowa z brokułami
Na warstwie brokuła układamy ser feta,kukurydzę,i prażony słonecznik

Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni. Wystudzić.

Ser feta pokroić w kostkę.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Na warstwie brokuła układamy pokrojony ser,kukurydzę i posypujemy słonecznikiem lub pestkami dyni.

Przygotowanie sosu czosnkowego

Sałatka warstwowa z brokułami
Na warstwie prażonego słonecznika rozprowadzić sos czosnkowy

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Wymieszać ze składnikami na sos doprawiając do smaku podanymi przyprawami.

Etap końcowy

Sałatka warstwowa z brokułami
Na warstwie sosu czosnkowego rozkłady przekrojone pomidorki

Pomidorki koktajlowe umyć. Przeciąć wzdłuż na pół.

Na warstwie sosu czosnkowego ułożyć pomidorki.

Całość posypujemy kiełkami z brokuła.