Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z brokułamiPrzygotowanie brokuła
Zagotować wodę z dodatkiem soku z cytryny,cukru i z odrobiną soli.
Brokuła oczyścić, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzątku i gotować ok.3 min.
Następnie odcedzić,wystudzić i ułożyć na dnie szklanego naczynia.
Przygotowanie warstw sałatki
Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni. Wystudzić.
Ser feta pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Na warstwie brokuła układamy pokrojony ser,kukurydzę i posypujemy słonecznikiem lub pestkami dyni.
Przygotowanie sosu czosnkowego
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
Wymieszać ze składnikami na sos doprawiając do smaku podanymi przyprawami.
Etap końcowy
Pomidorki koktajlowe umyć. Przeciąć wzdłuż na pół.
Na warstwie sosu czosnkowego ułożyć pomidorki.
Całość posypujemy kiełkami z brokuła.