Sposób przygotowania:
Warzywa i kurczak na ryżu z ziołam
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem jednej kostki rosołowej. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Drugą kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance z odrobiną gorącej wody, dolewamy do pokrojonej piersi z kurczaka, skrapiamy oliwą z oliwek i marynujemy przez około 10 min. Surowy groszek, fasole i marchewkę pokrojoną w kostkę wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy aż zmiękną. Dodajemy wtedy jedną kostkę rosołową i dwie łyżki masła. Smażymy na lekkim ogniu aż do momentu gdy warzywa zrobią się lekko kleiste, a masło się zredukuje. Pierś z kurczaka smażymy na oliwie. Ugotowany ryż smażymy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy, bazylii, majeranku i oregano. Podajemy nakładając kolejno ryż, warzywa, pierś z kurczaka. na wierzch ścieramy odrobinę sera żółtego. Smacznego:)