Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Warzywa na parze i sadzone jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki (pół godziny), letni obiad - warzywa ugotowane na parze i sadzone jajka.

Warzywa na parze i sadzone jajka

Składniki:

Warzywa na parze i sadzone jajka

 

  • Dla trzech osób:
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • pół brokuła
  • 6 jaj
  • oliwa do smażenia
  • pęczek koperku
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Warzywa na parze i sadzone jajka
Marchewkę i ziemniaki obierz,pokrój na nieduże kawałki. Brokuł podziel na małe różyczki. Zagotuj w garnku wodę i ugotuj warzywa na parze (na specjalnym sicie lub na ściereczce lnianej). Usmaż jajka - wybij na rozgrzany tłuszcz, posól, dodaj odrobinę pieprzu i smaż, aż spód będzie przyrumieniony, a żółtko jeszcze płynne. Podawaj posypane obficie posiekanym koperkiem i okraszone odrobiną masła lub (jeżeli lubisz) oliwą spod smażonych jajek.