Sposób przygotowania:
Warzywa pod chrzanowa pierzynka
Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w kostke. Podsmazyc na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek, tak by mialy zloty kolor i byly miekkie. Gdy ziemniaczki sie pieka pomidory umyc, pokroic w kostke, szczypiorek posiekac. Obie cebule pokroic w polplasterki lub kostke i podsmazyc na odrobinie oliwy z oliwek. Na oddzielnej patelni rozpuscic troszke masla, dodac do niego lyzke maki i wymieszac, tak by powstala zasmazka. Zasmazke ta rozprowadzic szklanka bulionu warzywnego, dodac chrzan, wmieszac i pogotowac na niewielkim ogniu ok.5 minut, od czasu do czasu mieszajac. Po uplywie tego czasu do sosu chrzanowego dodac smietane rozrobiona delikatnie z zoltkami, delikatnie wymieszac i chwile przytrzymac na niewielkim, ogniu nie doprowadzajac do zagotowania sosu. MIeszac sos, by sie nie przypali. Zestawic z ognia, posypac swiezymi lub suszonymi ziolami. Upieczone ziemniaki przelozyc na recznik papierowy, by odsaczyc je z nadmiaru tluszczu. Nastepnie przelozyc je do salaterki, razem z pomidorami, podsmazona wczesniej cebulka, szczypiorkiem i polac cieplym sosem chrzanowym. Smakuje naprawde pysznie. POLECAM
msewka