Sposób przygotowania:
Warzywa z patelni z szynką szwarcwaldzką
Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam, odstawiłam do przestudzenia. Bób obrałam. Groszek obrałam i obgotowałam 2 minuty w osolonym wrzątku, przecedziłam i przestudziłam, a następnie wyjęłam groszki ze strączków. Ziemniaki pokroiłam w 0,5 cm plastry, a szynkę w paseczki szerokości 1 cm. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam szynkę, po chwili dodałam ziemniaki i smażyłam razem – mieszając – do zrumienienia. Następnie dorzuciłam groszek i bób, wymieszałam i smażyłam jeszcze minutę. Całość doprawiłam świeżo zmieloną solą, pieprzem i skropiłam octem balsamicznym. Na talerzu posypałam dużą ilością pociętej zielonej cebulki.
darmiona