dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Warzywa z patelni z szynką szwarcwaldzką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prostota i świeże warzywa to podstawa letnich dań

Warzywa z patelni z szynką szwarcwaldzką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Warzywa z patelni z szynką szwarcwaldzką

 

  • ½ kg młodych ziemniaków
  • 2 garści groszku cukrowego
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 garści ugotowanego bobu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 młoda cebula ze szczypiorem
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • Sól i pieprz z młynka

Sposób przygotowania:

Warzywa z patelni z szynką szwarcwaldzką
Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam, odstawiłam do przestudzenia. Bób obrałam. Groszek obrałam i obgotowałam 2 minuty w osolonym wrzątku, przecedziłam i przestudziłam, a następnie wyjęłam groszki ze strączków. Ziemniaki pokroiłam w 0,5 cm plastry, a szynkę w paseczki szerokości 1 cm. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam szynkę, po chwili dodałam ziemniaki i smażyłam razem – mieszając – do zrumienienia. Następnie dorzuciłam groszek i bób, wymieszałam i smażyłam jeszcze minutę. Całość doprawiłam świeżo zmieloną solą, pieprzem i skropiłam octem balsamicznym. Na talerzu posypałam dużą ilością pociętej zielonej cebulki.
Warzywa z patelni z szynką szwarcwaldzką
Groszek cukrowy obgotowałam i wyłuskałam
Warzywa z patelni z szynką szwarcwaldzką
W pierwszej kolejności podsmażyłam ziemniaki i szynkę
Warzywa z patelni z szynką szwarcwaldzką
Dodałam resztę składników i doprawiłam octem balsamicznym

Tagi:

szynka