marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Warzywa zapiekane w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kulebiaki, zapiekanki lub keksy warzywne nadają się na kolacje lub obiady. Najlepiej pasują do tego pory, pieczarki, marchew,groszek zielony lub kalafior, bo są zdrowe i lekkostrawne.

Warzywa zapiekane w cieście

Składniki:

Warzywa zapiekane w cieście

  • 1 średni kalafior,
  • 350 g. groszku mrożonego,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 l. wrzątku,
  • 5 jaj,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 20 dag. sera żółtego,
  • 1/2 szklanki śmietanki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka curry lub kurkumy,
  • sól,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Warzywa zapiekane w cieście
Jajka, śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i starty ser żółty ubić trzepaczką na jednolitą masę, pieczarki oczyścić, opłukać, ,osuszyć, pokroić na plasterki i obsmażyć lekko na maśle w rynce do smażenia. Wyjąć, odsączyć, groszek zielony mrożony wrzucić na osolony wrzątek na kwadrans, potem wyjąć i wrzucić oczyszczoną i pokrojone marchewki, kalafior oraz por.

Gdy nieco zmiękną, wyjąć również odsączyć, a kalafior podzielić na różyczki jak nieco ostygnie, dodać do ciasta i wymieszać

Formę cwibakową wysmarować tłuszczem i wylać masę na dno formy. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i wstawić formę na kratkę. Piec ok. 45 min.

Po upieczeniu wyjąc, ostudzić lekko i pokroić. Podawać placek na kolację z sosami.

Tagi:

sery ser