Sposób przygotowania:
Warzywa zapiekane w cieście
Jajka, śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i starty ser żółty ubić trzepaczką na jednolitą masę, pieczarki oczyścić, opłukać, ,osuszyć, pokroić na plasterki i obsmażyć lekko na maśle w rynce do smażenia. Wyjąć, odsączyć, groszek zielony mrożony wrzucić na osolony wrzątek na kwadrans, potem wyjąć i wrzucić oczyszczoną i pokrojone marchewki, kalafior oraz por.
Gdy nieco zmiękną, wyjąć również odsączyć, a kalafior podzielić na różyczki jak nieco ostygnie, dodać do ciasta i wymieszać
Formę cwibakową wysmarować tłuszczem i wylać masę na dno formy. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i wstawić formę na kratkę. Piec ok. 45 min.
Po upieczeniu wyjąc, ostudzić lekko i pokroić. Podawać placek na kolację z sosami.
Gdy nieco zmiękną, wyjąć również odsączyć, a kalafior podzielić na różyczki jak nieco ostygnie, dodać do ciasta i wymieszać
Formę cwibakową wysmarować tłuszczem i wylać masę na dno formy. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i wstawić formę na kratkę. Piec ok. 45 min.
Po upieczeniu wyjąc, ostudzić lekko i pokroić. Podawać placek na kolację z sosami.