kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Warzywna potrawka z szparagami i kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka i zdrowa propozycja obiadowa z wiosennych warzyw. Pełna koloru i witamin. Przepyszna z bagietką lub ryżem.

Warzywna potrawka z szparagami i kurczakiem

Składniki:

Warzywna potrawka z szparagami i kurczakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywna potrawka z szparagami i kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 20 minut. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Szparagi myjemy. Odłamujemy końcówki i kroimy na 3-4 części. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, por kroimy w plasterki, marchew w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do przecedzonego wywaru i gotujemy aż będą półmiękkie. Dodajemy pokrojoną pierś. Śmietankę ucieramy z żółtkiem oraz łyżką wazową gorącego wywaru. Dolewamy do warzyw. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.