Sposób przygotowania:
Lasagne z kurczakiem i szparagami
Mięso opłukać, oczyścić i drobno pokroić (lub zmielić). Ser zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w plastry. Cebulę pokroić i zeszklić na dwóch łyżeczkach masła. Dodać mięso oraz zioła prowansalskie i smażyć mieszając 4-5 minut. Dodać wino i zwiększyć ogień, odparować część płynu. Dolać śmietankę i dusić razem kilka minut, aby sos zrobił się gęstszy. Doprawić pieprzem i solą. Trzymać na minimalnym poziomie grzania lub wyłączyć i przykryć patelnię pokrywką. Szparagi z odciętymi końcówkami pokroić na 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na potem, a resztę wrzucić do garnka. Dodać łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli, zalać wrzątkiem (tak, aby przykryć warzywa). Gotować pod przykryciem przez 6-7 minut. Wrzucić główki, wyłączyć grzanie, a garnek przykryć na czas przygotowania makaronu. Prostokątną formę żaroodporną wielkości trzech płatów lasagne wysmarować resztą masła. W płaskim garnku zagotować wodę z odrobiną tłuszczu i wkładać do niej pojedynczo płaty makaronu. Wyjmować po chwili drewnianą łopatką. Po stworzeniu pierwszej warstwy makaronu umieścić na niej część szparagów odcedzonych z wywaru* (kilka główek zostawić do dekoracji), a następnie część mięsa z sosem i 1/3 sera. Podobnie postąpić z drugą warstwą - szparagi, reszta mięsa (zostawić trochę sosu na wierzch), 1/3 sera. Przykryć ostatnimi płatami makaronu, polać resztą sosu winno-śmietanowego i przykryć mozzarellą. Na wierzchu umieścić połówki pomidorków oraz kilka główek szparagów. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni, na opcji termoobieg. *Oczywiście wywar po gotowaniu szparagów też się przydał - odcięte na początku końcówki rozgotowałam w wywarze, dodałam kostkę bulionową i dolałam wrzątku. Doprawiłam pieprzem, zabieliłam odrobiną śmietanki i posypałam dużą ilością świeżej natki pietruszki. Wyszła pyszna zupa :)
nutella
Agataangel