thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Lasagne z kurczakiem i szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyjątkowo pyszne zestawienie : szparagi + kurczak + sos winno-śmietanowy.. a to wszystko zapieczone między płatami lasagne

Lasagne z kurczakiem i szparagami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lasagne z kurczakiem i szparagami

 

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 450 g szparagów (waga bez końcówek)
  • 500 ml śmietanki UHT 18% do zup i sosów
  • 400 ml białego, wytrawnego wina
  • 300 g sera mozzarella
  • 1 biała cebula
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Lasagne z kurczakiem i szparagami
Mięso opłukać, oczyścić i drobno pokroić (lub zmielić). Ser zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w plastry. Cebulę pokroić i zeszklić na dwóch łyżeczkach masła. Dodać mięso oraz zioła prowansalskie i smażyć mieszając 4-5 minut. Dodać wino i zwiększyć ogień, odparować część płynu. Dolać śmietankę i dusić razem kilka minut, aby sos zrobił się gęstszy. Doprawić pieprzem i solą. Trzymać na minimalnym poziomie grzania lub wyłączyć i przykryć patelnię pokrywką. Szparagi z odciętymi końcówkami pokroić na 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na potem, a resztę wrzucić do garnka. Dodać łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli, zalać wrzątkiem (tak, aby przykryć warzywa). Gotować pod przykryciem przez 6-7 minut. Wrzucić główki, wyłączyć grzanie, a garnek przykryć na czas przygotowania makaronu. Prostokątną formę żaroodporną wielkości trzech płatów lasagne wysmarować resztą masła. W płaskim garnku zagotować wodę z odrobiną tłuszczu i wkładać do niej pojedynczo płaty makaronu. Wyjmować po chwili drewnianą łopatką. Po stworzeniu pierwszej warstwy makaronu umieścić na niej część szparagów odcedzonych z wywaru* (kilka główek zostawić do dekoracji), a następnie część mięsa z sosem i 1/3 sera. Podobnie postąpić z drugą warstwą - szparagi, reszta mięsa (zostawić trochę sosu na wierzch), 1/3 sera. Przykryć ostatnimi płatami makaronu, polać resztą sosu winno-śmietanowego i przykryć mozzarellą. Na wierzchu umieścić połówki pomidorków oraz kilka główek szparagów. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni, na opcji termoobieg. *Oczywiście wywar po gotowaniu szparagów też się przydał - odcięte na początku końcówki rozgotowałam w wywarze, dodałam kostkę bulionową i dolałam wrzątku. Doprawiłam pieprzem, zabieliłam odrobiną śmietanki i posypałam dużą ilością świeżej natki pietruszki. Wyszła pyszna zupa :)
Lasagne z kurczakiem i szparagami
Etap 1
Lasagne z kurczakiem i szparagami
Etap 2
Lasagne z kurczakiem i szparagami
Etap 3