kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Risotto ze szparagami i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szparagi najczęściej podaje się jako dodatek do obiadu, ugotowane i posypane zasmażką z bułki tartej. To smaczne, sezonowe warzywo warto jednak wykorzystać do przygotowania bardzo aromatycznego, kremowego risotto ze szparagami i kurczakiem.

Risotto ze szparagami i kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto ze szparagami i kurczakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami i kurczakiem
Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy aż będą półmiękkie w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i soli. Szparagi wyjmujemy a w wodzie z ich gotowania umieszczamy obierki i końcówki i gotujemy 15-20 minut. Wywar przecedzamy i gotujemy w nim podudzia z kurczaka. Cebule i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym. Rissoto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie al dente. Dodajemy 50ml słodkiej śmietanki i dwie łyżki masła. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki. Pozostawiamy kilka do dekoracji. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię. Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron. Pomidory i czosnek układamy na risotto. Pozostałe szparagi przesmażamy chwileczkę na tłuszczu ze smażenia pomidorów. Dekorujemy wierzch potrawy. Dodajemy kilka listków świeżej szałwii.
Risotto ze szparagami i kurczakiem
Cebule i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem.
Risotto ze szparagami i kurczakiem
Etap 2Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty.
Risotto ze szparagami i kurczakiem
Podlewamy wywarem szparagowym. Rissoto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie al dente.
Risotto ze szparagami i kurczakiem
Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron.