Sposób przygotowania:
Warzywno - tymiankowa kasza jęczmienna
Kaszę wsypałam na gęste sitko, bardzo dokładnie przepłukałam pod bieżącą wodą, osączyłam i przesypałam do rondelka o pojemności około 2,5 litra. Zalałam dwoma szklankami zimnej wody, dodałam włoszczyznę, tymianek, olej i sól do smaku. Postawiłam na płytce ochronnej, przykryłam i doprowadziłam do wrzenia, a następnie zmniejszyłam płomień i na malusieńkim gotowałam około 30 minut, kilkakrotnie mieszając. Podałam z kurczakiem z warzywami.
misia5
edytaha
Polecam, sama też wkrótce znowu przyrządzę, ale tym razem zamiast oleju dodam masełko :)
darmiona
edytaha
Świeży mi zawsze kiepsko rośnie, więc mam go bardzo niewiele i zazwyczaj stosuję suszony, a świeże gałązki używam do przybrania. Używam go do mięsa i sosów, kaszy, czasem do brązowego ryżu z warzywami. Świetnie smakuje z grochówką i fasolówką bo wspomaga trawienie. Ostatnio podczas przeziębienia robiłam sobie z niego inhalacje. Z sałatą nie próbowałam...
edytaha
darmiona
:-) no po tej sałacie się zniechęciłam:-))
evita0007