kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Morszczuk pieczony z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Morszczuk jest ryba bardzo chudą, która oprócz kwasów omeg dostarcza organizmowi pełnowartościowe białko. Jest bogata w wapń, fosfor i witaminy z grupy B.

Morszczuk pieczony z warzywami

Składniki:

Morszczuk pieczony z warzywami

 

  • 500 g patów morszczuka bez skóry
  • 500 g warzyw mrożonka wiosenna
  • 200 g brokuła mrożonego
  • olej
  • sól, pieprz, sól ziołowa, czomber, cytryna

Sposób przygotowania:

Morszczuk pieczony z warzywami

ETAP 1:

Morszczuk pieczony z warzywami
Mieszanka do posmarowania płatów z morszczuka

Płaty morszczuka rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce rozcieramy olej z solą pieprze, czombrem i odrobiną soku z cytryny. Smarujemy rybę i wstawiamy do lodówki na pół godz.

ETAP 2:

Morszczuk pieczony z warzywami
Mieszanke wrzywną odgotowujemy tak by nie była zbyt miekka

W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mieszankę warzywną oraz brokuł. Gotujemy chwile aby warzywa się nie rozgotowały. Wyjmujemy łyżką durszlakową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

ETAP 3:

Morszczuk pieczony z warzywami
Warzywa polewamy sosem możemy uzyć ulubionych ziół

Warzywa polewamy pozostałą od smarowania ryby mieszanka oleju z ziołami.

ETAP 4:

Morszczuk pieczony z warzywami
Na warzywa układamy rybe i zapiekamy w piekarniku

Na tak przygotowane warzywa układamy płaty morszczuka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 min w temp. 170 stopni. Pod koniec zapiekania odkrywamy, by ryba lekko się zrumieniła.