Sposób przygotowania:
Potrawka z dorsza w sosie koperkowym
Brązowy ryż gotujemy przez pół godziny w osolonej wodzie.
Rybę dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Filety kroimy na połówki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pora pokrojonego w plasterki. Dodajemy rybę i sok z cytryny. Dusmyć 1-2 minuty. Podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 minut.
Zagęszczamy sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawajemy z ryżem.
Rybę dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Filety kroimy na połówki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pora pokrojonego w plasterki. Dodajemy rybę i sok z cytryny. Dusmyć 1-2 minuty. Podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 minut.
Zagęszczamy sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawajemy z ryżem.