Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 760]

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety z dorsza duszone z porem i cebulką, podane z brązowym ryżem. Lekkie, bardzo smaczne i zdrowe danie.

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym

 

  • ryż brązowy 200 gram
  • filet z dorsza 400 gram
  • por 1 szt (zielona część)
  • cebula 1/2 szt
  • koperek świeży 1 pęczek
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • cytryna 1/2 szt
  • woda 150 ml
  • przyprawa do ryb 1 łyżeczka
  • śmietana 2-3 łyżki
  • chili pieprz cayenne 1/3 łyżeczki
  • mąka 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym
Brązowy ryż gotujemy przez pół godziny w osolonej wodzie.

Rybę dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Filety kroimy na połówki.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pora pokrojonego w plasterki. Dodajemy rybę i sok z cytryny. Dusmyć 1-2 minuty. Podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 minut.

Zagęszczamy sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawajemy z ryżem.
Potrawka z dorsza w sosie koperkowym
Rybę dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Filety kroimy na połówki.
Potrawka z dorsza w sosie koperkowym
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pora pokrojonego w plasterki.
Potrawka z dorsza w sosie koperkowym
Podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem.
Potrawka z dorsza w sosie koperkowym
Zagęszczamy sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia.

Tagi:

dorsz ryż dania