eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Morszczuk usmażony i zapieczony z pieczarkami, keczupem i żółtym serem. Bez tej zapiekanki nie ma u nas wigilii i świąt.

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem

Składniki:

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem

ryby

pieczarki

dodatki

  • 1 szklanka pikantnego keczupu
  • 15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem

przygotowanie ryb

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem
Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Odmrożonego morszczuka osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać i maczać w nim rybę. Panierować morszczuka w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę z obu stron na rumiano. Ułożyć rybę w naczyniu do zapiekania.

przygotowanie cebuli

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie pieczarek

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem
Oczyszczone pieczarki pokroić w pół plasterli

Pieczarki oczyścić i pokroić.

przygotowanie pieczarek cd

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem
Pieczarki i cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć na maśle.

Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki,cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie zapiekanki

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem
Pieczarki z cebulą przełożyć do ryby.

Usmażone pieczarki przełożyć do naczynia z rybą.

przygotowanie zapiekanki cd

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem
Na pieczarki wyłożyć keczup.

Keczup wyłożyć na pieczarki.

przygotowanie zapiekanki cd

Morszczuk Eli zapiekany z keczupem
Zapiekankę posypać potartym żółtym serem.

Żółty ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nim zapiekankę. Zapiekać rybę około 30 minut (aż ser się zarumieni) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!