Sposób przygotowania:
Pieczony filet z łososia z ziemniakami i sałatą
Pokrojone na kawałki ziemniaki podgotowujemy przez 5 minut, licząc od momentu wrzenia. Odcedzamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Łososia myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Przecinamy na dwie części. Układamy rybę na plastrach cytryny, nacieramy pieprzem cytrynowym, na wierzchu kładziemy kawałki masła. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika razem z ziemniakami. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
W międzyczasie robimy sałatkę. Liście rwiemy na kawałki, pomidorki kroimy na połówki. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy sól oraz pieprz. Polewamy sosem sałatkę.
Łososia myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Przecinamy na dwie części. Układamy rybę na plastrach cytryny, nacieramy pieprzem cytrynowym, na wierzchu kładziemy kawałki masła. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika razem z ziemniakami. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
W międzyczasie robimy sałatkę. Liście rwiemy na kawałki, pomidorki kroimy na połówki. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy sól oraz pieprz. Polewamy sosem sałatkę.
zbysiowa