SUPERPRZEPIS

Wątrobiane kluski na rosole

  • 6
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Wątrobiane kluski na rosole Więcej zdjęć (5)

Przepis na te kluski dostałam od bratowej gdy byłam kilka dni temu u Niej w odwiedzinach.
Mieszka niedaleko naszych moderatorek, Zbysiowej i Misi, nawet przejeżdżałam przez Ich miejscowość. Kluski bardzo mi zasmakowały. Więc je zrobiłam.

Składniki:

Wątrobiane kluski na rosole

 

  • 3 l rosołu dobrze doprawionego
  • 2 szk mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1 szk wody
  • ok. 400 g wątróbki drobiowej
  • ok. 1/2 szk bułki tartej

Sposób przygotowania:

Wątrobiane kluski na rosole
Mąkę, wodę i jajka dokładnie wymieszać. Wątróbki za pomocą noża zetrzeć na desce ( błonki zostaną nam na desce ) lub zmielić na drobnych oczkach.

Wątróbkę dodać do ciasta, wymieszać a następnie dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać. Masa ma być gęsta. Na gotujący się rosół kłaść łyżeczką małe porcje masy i gotować kluski od wypłynięcia około 15 minut.

Podawać na gorąco z rosołem i pokrojoną marchewką oraz świeżą natką pietruszki.
Wątrobiane kluski na rosole
mąkę, jajka oraz wodę dokładnie wymieszać
Wątrobiane kluski na rosole
dodać do ciasta rozdrobnioną wątróbkę i wymieszać
Wątrobiane kluski na rosole
potem dodać bułke tartą i znów wymieszać
Wątrobiane kluski na rosole
klaść łyżeczką kluski na rosół i gotować

Tagi:

jajko tarta jajka