Wątróbka cielęca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, łatwe na każdą kieszeń.

Wątróbka cielęca

Składniki:

Wątróbka cielęca

 

  • wątróbka cielęca 50 dag
  • cebula 3 szt.
  • wino czerwone wytrawne 150 ml
  • tymianek listki 1 łyżeczka
  • masło 3 łyżka
  • mąka pszenna tortowa 1 łyżka
  • nać pietruszki 1 szt.
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka cielęca
Dno natłuszczonej sklarowanym masłem brytfanki wyścielić pokrojoną w talarki cebulą, posypać tymiankiem, pieprzem, solą i natką pietruszki. Polać winem i odrobiną gorącej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190C i piec 20 minut. Tymczasem wątróbkę oczyścić z błon, pokroić w plastry, ułożyć na podpieczonej cebuli, oprószyć mąką. Posypać wiórkami masła i piec 20-25 minut.