justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Smażona wątróbka z cebulą, warzywami i mizerią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wątróbkę podałam razem z mizerią z ogórka i duszonymi warzywami, szybki i bardzo smaczny sposób na obiad.

Smażona wątróbka z cebulą, warzywami i mizerią

Składniki:

Smażona wątróbka z cebulą, warzywami i mizerią

 

 

  • mieszanka dowolnych warzyw
  • masło

 

  • ogórek 1 sztuka
  • jogurt naturalny ½ kubka
  • cukier 2 łyżki
  • ocet 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Smażona wątróbka z cebulą, warzywami i mizerią
Wątróbkę należy dokładnie oczyścić, przełożyć do miseczki i zalać zimnym mlekiem. Po około godzinie przełożyć na sitko i osuszyć. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju, nieco ją soląc. Z patelni zdejmujemy cebulę. Wątróbki panierujemy w mace i wrzucamy na gorący olej. Smażymy z każdej strony.

Gdy będzie gotowa doprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy do niej cebulę i chwilę razem dusimy. Warzywa przekładamy na patelnię. Dodajemy do nich masło, sól i pieprz. Chwilę smażymy, po czym podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.

Ogórka obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do miseczki. Dodajemy ocet, cukier i jogurt mieszamy. Na talerz wykładamy porcję warzyw, mizerii i wątróbki.