aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wątróbka z cebulą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne połączenie soczystej, delikatnej wątróbki drobiowej z wyrazistym w smaku boczkiem. Moim domownikom bardzo smakowała taka wersja wątróbki i będzie pojawiać się częściej w mojej kuchni.

Wątróbka z cebulą i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z cebulą i boczkiem

 

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 200 g boczku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Wątróbka z cebulą i boczkiem
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na gorący olej, przyprawiamy solą i smażymy przez 10 minut. Następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki boczek, smażymy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy boczek z cebulą zdejmujemy z patelni. 

Wątróbki oczyszczamy i obtaczamy w mące. Wkładamy na gorący olej na którym wcześniej smażona była cebula. Smażymy pod przykryciem po 4 minuty z każdej strony. Na sam koniec posypujemy solą. Na wątróbkach układamy cebulę z boczkiem. 

Podajemy ze świeżym pieczywem.
Wątróbka z cebulą i boczkiem
Na patelni smażymy pokrojoną w piórka cebule.
Wątróbka z cebulą i boczkiem
Do cebuli dorzucamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek.
Wątróbka z cebulą i boczkiem
Wątróbki obtaczamy w mące i smażymy z obu stron.
Wątróbka z cebulą i boczkiem
Na gotową wątróbkę wykładamy cebule z boczkiem.